בשנים האחרונות, אנו עדים למצב שבו החינוך הכללי בארץ ישראל, מתנכר במודע לכל סממן יהודי. גם במסגרות בהן בעבר הייתה דריסת רגל של אידישקייט, בעקבות עתירות של גופים פרוגרסיביים ושינויים שנעשו בבחינות הבגרות, בהוצאת התנ"ך מספרי הלימוד, אנו עדים לכך שתכנית הלימודים מובילה לשמד רוחני רח"ל.
פעילי הרישום של 'לב לאחים' מכתתים רגליהם מבית לבית, בניסיון להשפיע על הורים רחוקים, להעביר את ילדיהם למוסדות הקירוב, בהן יזכו לקבל מושגים ביהדות, ויתחנכו לדרך ארץ ומידות טובות. לצערנו, אין לנו את היכולת להגיע לכולם, והצורך בהוספת עוד ועוד רשמים למלאכת הקודש, עולה מיום ליום.
בזכות פעילות הרישום של 'לב לאחים', ברבות השנים הוקמו בתי ספר על טהרת החינוך התורני בערים חילוניות ומעורבות ברחבי הארץ, ובכל שנה זוכים אלפי ילדים להגיע למוסדות אלו, בהכוונתם של פעילי הרישום.
צעירים וצעירות רבים הנמצאים בשנות העשרה לחייהם, מואסים באווירת הבליינות והמתירנות וחשים שעמום וריקנות, והדרך לחפש חיי משמעות ותוכן במחוזות אחרים, קרובה היא עד למאוד. אלפי בני נוער יוצאים להודו וכד', למצוא זיק משמעות בחייהם הריקים.
המצב כיום, שבכל שנה ושנה, עשרות אלפי בני נוער, צעירים וצעירות, נאבדים לעם היהודי, כאשר הם מוצאים שקט זמני לנשמתם הסוערת, במחוזות לא לנו, מתרחקים כמטווחי קשת מהתורה, ומגיעים עד להתבוללות רח"ל.
עבור צעירות כאלו הקים 'לב לאחים' את רשת מדרשות 'שלהבת' לנערות בכל רחבי הארץ, 'שלהבת' מציעה בית חם ואוהב עם הרצאות ושיעורים בנושאים מגוונים לחיזוק הזהות היהודית, להכרת ערכי הנצח של עם ישראל, ערכי התורה והמצוות. לצד מערכת ההרצאות מתקיימת פעילות חווייתית מגוונת וצוות רבניות המדרשה עומד לרשות הבנות לשיחות אישיות לייעוץ וסיוע. הנערות, מכל שכבות האוכלוסייה ומארצות מוצא שונות, מוצאות במדרשה חברה איכותית ערכית ומסגרת לימודית באווירה מיוחדת.
המדרשה, מהווה עבורן בית חם ותומך. הנערות מגיעות אחת לכמה שבתות, להתארח בירושלים ובבני ברק אצל משפחות שומרי תורה ומצוות, שם הן זוכות לחוש מקרוב את הווי השבת. בנוסף, נערות המדרשות יוצאות לטיולים במקומות הקדושים, ימי גיבוש, וחברותא עם משפחות.
מאות ואלפי צעירים בגילאי תיכון בישראל מנותקים למעשה מכל קשר לתורה וליהדות. אין להם קשר ל'זהות יהודית' ולמסורת והם אינם מכירים את מערכת הערכים של אחריות הדדית ומחויבות לחברה ולסביבה. 'תרבות הפנאי' שלהם מתבטאת בבילוי חסר תוכן. רבים מהם משוטטים ברחובות, מתרכזים בפארקים וגנים ציבוריים ומכאן הדרך קצרה להתדרדרות לסמים, לאלכוהול ולאלימות.
המדרשות מציעות לצעירים לימוד ב'חברותא' עם אברך, שיעורים ושיחות תורניות, חברותות בישיבות, ימי הווי וטיולים במקומות הקדושים, הרצאות ופעילויות תורניות, והכל באווירה המיוחדת שמציעה המדרשה והם מתחילים להכיר את ה'חיים' האמיתיים. לימוד התורה וההימצאות בחברה תורנית חושפים את העדינות והשמחה הפנימית שלהם והיא קורנת על פניהם.
'לב לאחים' מפעיל עשרות רבות של מדרשות לצעירים 'מתחזקים' כל רחבי הארץ. מאות רבות של בני נוער תלמידי תיכון צעירים 'מתחברים' בהם מחדש לחיים. רבים מהם מתחילים בשמירת תורה ומצוות ונכנסים ללמוד בישיבות קד' ומשם הדרך מובילה להקמת בתים של תורה בישראל.
פרויקט בתי המדרש של 'לב לאחים', הינו רשת של מאות 'בתי מדרש' הפזורים בכל רחבי הארץ, בערים הגדולות ובפריפריה. הם נותנים הזדמנות לכל מבקש לבוא פעם בשבוע ללמוד תורה ב'חברותא' עם אברך תלמיד חכם. להכיר מה זה משנה ומה זה גמרא, לחוות לימוד תורה.
אל בתי המדרש מגיעים אנשים מכל גווני החברה הישראלית מבוגרים וצעירים והם מתקבלים באהבה כפי שהם. הניסיון מוכיח כי לימוד תורה נטו, באווירה המיוחדת של 'בית מדרש', ללא דיבור על אמונות והשקפות, מגלה ללומדים עולם חדש שלא היה מוכר להם והם מתחברים אליו ומתמידים בהשתתפותם.
הלימוד ב'בית מדרש' מחבר אותם למסורת ישראל משפיע על כל אחד ובעקבותיו גם על המשפחה והבית, מחזק את האמונה ושמירת המצוות ומשפיע רבות על חינוך הבנים והבנות.
פרויקט הבוגרות-'משעול', נולד מתוך צורך אמיתי, לתת מענה לבנות מתקרבות, המגיעות מבתים שאינם שומרי תורה ומצוות, כאשר הבת זכתה להתקרב ולקבל על עצמה עול מצוות, והמשפחה נותרה מאחור.
בניגוד לבני ישיבות, העולים ומתעלים במסגרת הישיבה עד אשר זוכים לעמוד תחת החופה, בנות המדרשיות כאשר בנות המסיימות את סמינר 'בית יעקב', שבות לביתם, בסביבה חילונית הרחוקה והמנוכרת מכל מה שהן מכירות ויוצאות לשוק העבודה, לעיתים רבות בסביבה חילונית.
לצערנו, קודם הקמת הפרויקט, רבים מבנות ישראל שזכו להתקרב, נסוגו לאחור כאשר שבו לביתם, ללא מסגרת הולמת וללא חממה רוחנית שתעטוף אותן.
ארגון הבוגרות שם לו למטרה, לאגד את בוגרות בתי הספר והסמינרים ולהוות להן מסגרת תומכת עד לנישואיהן. הארגון מקיים פעמיים בחודש מפגשים לבנות, שם הן פוגשות האחת את השניה, לשיעורי תורה והרצאות, כשהקשר עם הרכזות נמשך כל העת, ומהווה להן תחליף למסגרת רוחנית.
המחלקה למאבק בטמיעה, בניהולו של הרב משה עזרא, קיימת כבר למעלה מ-20 שנה, וזכתה להציל אלפי בנות ישראל מקשר עוין. לצערנו, מספר המקרים המטופלים באופן קבוע, עומד על מאות. המצוקות הכלכליות והרגשיות מחריפות, ואנו נתקלים במקרים של בנות מבתים נורמטיביים, שנפלו לקשרים הרסניים עם בני מיעוטים.
מדי שבוע קולטים במחלקה מספר פניות חדשות, כאשר הליווי כולו מתבצע בדיסקרטיות מוחלטת. ברגע שנוצר קשר עם מטופלת, הטיפול ייעשה מולה, ומולה בלבד, ועדכון של אנשים נוספים ייעשה רק בהסכמתה ולאחר חתימה על אישור וויתור סודיות.
בתהליך הטיפול אנו נותנים את כל המעטפת הנדרשת, כולל הצמדת מלווה מקצועית. לפחות פעם בשבוע, המלוות שלנו עומדות בקשר עם המטופלת, ויש מטופלות שדורשות השקעה סיזיפית של שיחה כמעט יומיומית איתן ועם ההורים והסביבה שלהן. אנו עוסקים בהשמה במסגרות חינוכיות, דירות קלט ועוד, ועומדים בקשר שוטף עם גורמי רווחה בכל הארץ ועם עשרות דירות מקלט ומדרשות.
מוקד 'קו ללב' הינו מוקד טלפוני במסגרתו נשים מתנדבות רבות מקדישות מזמנן היקר לפעילות 'קירוב' עם נשים בכל רחבי הארץ. המוקד מקבל במהלך השנה פניות רבות של מתקרבות ומתחזקות. בנוסף, ארגוני קירוב וחיזוק רבים, מפנים למוקד 'קו ללב' פניות המגיעות אליהן, כאשר הם סומכים על המענה הלבבי והאנושי, המוכיח את עצמו בכל פעם מחדש.
רכזות 'קו ללב', מפנות את הפניות למאות מתנדבות ברחבי הארץ, וכך נוצר קשר אישי וטלפוני. במהלך השיחות, לומדים אתן הלכות, ועוקבים אחר ההתקדמות של הפונות. במשרדי קו ללב, יושבות פעילות וממיינות את הפניות הרבות. הן יוצרות את הקשר הראשוני, כדי לעמוד מקרוב אחר המצב הרוחני של הפונה. כל אחת, תקבל את המענה המתאים לה, בקצב שלה.
על מנת לשמר את הקשר, ולעקוב אחר התקדמות המתחזקת, נערכים כנסים מעת לעת, בהן ניתן לראות מקרוב היכן אוחזות המתקרבות, מדריכות ומלוות בשמירת תורה ומצוות, שמירת שבת וטהרת המשפחה.
במידה וישנו שיתוף פעולה מצד הבעל, מופנה גם הוא לשיעור תורה וחברותא, כשבמקביל עוטפים את המשפחה כולה, ובודקים כיצד ניתן לקדם אותה עוד. הילדים נשלחים לחינוך תורני, הבנות למדרשיות והבנים לבתי המדרש.
© לב לאחים 2025 | אתר מאובטח | תקנון אתר | הצהרת נגישות